Intotdeauna cand incep un program cu o clienta noua, o intreb ce parti ale corpului isi doreste sa imbunatateasca, iar raspunsul de cele mai multe ori este: zona fesierilor si abdomenul.
Abdomenul se lucreaza in bucatarie, iar fesierii la sala, spun asta deoarece , chiar daca faci mii de exercitii pentru abdomen zilnic, acesta nu va fi vizibil, decat atunci cand slabesti si ai un procent al grasimii corporale redus, dar cand vorbim despre fesieri, atunci este alta poveste. Cu un antrenament organizat eficient , poti avea rezultate vizibile in prima luna de antrenament .
Ce inseamna de fapt antrenament eficient ? Un antrenament eficient cuprinde : o selectie ale unor exercitii in funtie de forma corpului (antrenamentul unei femei cu forma corpului tip mar, este diferit de antrenamentul unei femei cu forma corpului de tip para de exemplu), periodizarea antrenamentului si o alimentatie bogata in surse de proteina .
Exercitiile
Nu trebuie sa ne complicam in alegerea exercitiilor, si sa alegem fel de fel de exercitii cu o forma mai mult sau mai putin ciudata, ci ar trebui sa ne rezumam la exercitii clasice de tip genoflexiuni, fandari, indreptari, ridicari de bazin, ridicari de bazin cu greutate s.a. . Totusi , asa cum spuneam mai devreme selectia exercitiilor se face in functie de tipologia fiecarei persoane, si de preferabil, impreuna cu un antrenor personal
Periodizarea antrenamentului
Atunci cand organizez un program de antrenament , intotdeauna tin cont de accesoriile disponibile si de frecventa antrenamentului. O persoana care vrea sa faca antrenamentul acasa de exemplu , ar trebui sa se organizeze si sa-si cumpere minim o saltea de antrenament si o banda elastica de exemplu, iar o persoana care se antreneaaza la sala trebuie sa recapituleze ce aparate pentru fitness sunt disponibile si ce exercitii se pot face in locul respectiv. Nu incerc sa explic in termeni specifici ce inseamna periodizarea , va explic in schimb in cateva cuvinte pentru intelesul tuturor : periodizarea este un program de antrenament care presupune perioade de incarcare gradual, prin volum si intensitate, urmate de perioade cu volum si intensitate redusa, pentru refacere. Pe scurt, asta inseamna ca tot timpul trebuie sa progresezi, asa incat sa stimulezi muschii fesieri sa creasca in volum, haideti sa va dau si un exemplu – daca vei face o serie de 20 de fandari cu gantere de 3 kg, in prima luna, vei progresa in prima luna, dar daca vei mentine acelasi numar de repetari si aceleasi greutati si peste 7 luni, atunci nu vei progresa , si vei arata la fel ca in prima luna .
Alimentatia
Fesierii sunt de fapt muschii fesieri , iar atunci cand vrem sa crestem masa musculara, regula este simpla, si anume sa consumam suficienta proteina. Cat este suficient , insa? Sunt cateva studii care spun ca este suficienta 1,65 gr/kg corp, alte studii spun ca este ok 2 gr/kg corp, iar alte studii promoveaza un consum chiar mai mare de proteina. Ce inseamna asta mai exact? Pentru o persoana care cantareste 50 kg , un aport suficient de proteina ar fi minim 80 gr proteina/zilnic . Alimentele bogate in proteina sunt carnea, organele, pestele, fructele de mare, unele lactate ca iaurtul grecesc, branza cottage, s.a. ,iar ca proteina vegetale putem alege intre linte, naut, fasole, nuci si seminte. Daca nu sunteti faliliarizata cu macronutrientii, si proportia de proteina pe care o gasiti in alimente, va recomand folosirea unui calculator de calorii sau unei aplicatii de genul .
Inchei articolul cu o veste buna, pentru ca multe femei isi doresc ca lucreze eficient zona fesierilor, voi lansa in curand un program online (sper luna viitoare), doar pentru fesieri, un program de antrenament care respecta periodizarea antrenamentului , pe o perioada de 8 saptamani, si poate fi facut acasa cu un minim de accesorii.
#incurand
Comenteaza