La numai 24 de ani, Elena Adrieș este campioană europeană la haltere, cu peste 30 de medalii de aur câștigate. PRO TV a numit-o “Fata de aur”, Click a numit-o “Cea mai puternică femeie din Europa”, Adevărul a numit-o “Fata cu brațe de fier”, iar eu am invitat-o la Top Trainer Studio pentru ca voi să o cunoașteți mai bine.
Bună, Elena, bine te-am găsit la Top Trainer Studio!
Mulțumesc pentru invitație, Cristi!
Să începem cu începutul: de ce ar face o fată haltere?
Pentru mine, totul a început din plăcere și din ambiție. Cred că acestea m-au ghidat către o carieră în sport. E vorba de pasiunea pe care o ai față de sport și, mai apoi, de efortul pe care îl depui în atingerea tuturor obiectivelor.
Care a fost motivul care te-a adus unde ești acum?
Visul. Am fost motivată de dorința de a mă autodepăși, de a îmi demonstra că sunt capabilă să fiu o sportivă de succes. A fost un drum greu, însă ambiția a fost cheia.
De când ai acest vis?
De când am început să merg la competiții. De atunci, situația mi-a fost clară: trebuie să muncesc mult. Așa mi-am dat seamă că pot obține rezultate, pot ajunge la campionate europene sau chiar mondiale… prin muncă.
Ce obiective îți propui și cum reușești să le atingi?
Încerc să nu plec cu așteptări prea mari. Am învățat că dacă ceri prea mult, nu ți se dă. Singura mea dorință a fost să iau medalii. Indiferent de culoarea medaliei, fie vorba de campionate europene sau mondiale, mi-am dorit doar să obțin un premiu. Și îi mulțumesc lui Dumnezeu, am reușit să iau primul loc la majoritatea competițiilor, medalia de aur.
Cum se desfășoară antrenamentele tale?
Antrenamentele mele încep cu o încălzire de 20 de minute, iar durata antrenamentelor este de o oră și jumătate, maxim două ore. De obicei, prefer genoflexiunile, mai mult decât îndreptările, însă în cadrul antrenamentului execut o mulțime de exerciții. Recordul personal de ridicări la antrenamente este de 165 kg.
Povestește-ne despre regimul tău. Este mai dificil în cazul sportivilor de performanță?
Nu consider că este mai greu decât în cazul gimnaștilor, de exemplu. Totuși, regimul necesită o atenție deosebită. Nu am voie dulciuri sau alimente nesănătoase, adică tot ce poate dăuna dietei.
Cum arată alimentația zilnică a Elenei Andrieș?
Meniul meu zilnic arată astfel:
Dimineața: Trei ouă fierte cu avocado și crackersi Wassa?
Prânz: Piept de pui, o salată și niște avocado.
Cină: Pește cu salată.
Cum reușești să te abții de la dulciuri?
Caut să îmi contracarez impulsul. Încerc să uit, să găsesc altceva. Ideal este să bei apă, în acest caz.
Ce îți place cel mai mult la sportul pe care îl practici?
Nu am o componentă preferată. Sincer, consider că acest sport este potrivit pentru mine. Fiecare element are ceva special, fie că discutăm despre efortul depus la antrenamente sau de emoțiile unei competiții și bucuria de a câștiga o medalie, toate fac parte din pasiunea mea și mă bucur că reușesc să fac asta.
Cum te recuperezi dupa un concurs?
După concursuri, mă recuperez cu saună și obișnuiesc să fac antrenamente mai light, de o intensitate mai mica. De asemenea, masaj zilnic, pentru relaxarea mușchilor, dar și terapii. În cazurile neplăcute ale accidentărilor, cel mai des se folosește gheață, pentru dureri.
Cum stai cu somnul?
Din fericire, cu somnul stau foarte bine. Înainte de concurs, în schimb, am tendința de a mă mai trezi noaptea, mă gândesc prea mult la ce se va întâmpla a doua zi… emoții are toată lumea, e ceva normal.
Care este părerea ta despre fitness?
Mereu mi-a plăcut fitness-ul. Chiar m-am gândit, după ce mă voi lăsa de sportul de performanță, să îmi deschid propria mea sală de fitness sau să lucrez cu un antrenor și să mă pot ocupa de acest aspect pe care îl consider esențial.
Ce sfat ai avea pentru un antrenor de fitness?
Evident, antrenorii profesioniști știu cel mai bine ce este de făcut. Ca sportiv de performanță, pot spune doar că este importantă conștientizarea sportului în viața fiecăruia, deoarece ne este necesar încă de când suntem mici și până la finalul vieții. Mișcarea ne poate oferi multe beneficii și ne poate scăpa de probleme precum sedentarismul sau kilogramele în plus. Recomand tuturor să iasă din zona de confort și să încerce puțină mișcare, pentru că sănătatea este cea mai importantă!
Comenteaza