Viața este un dar prețios, la fel și sănătatea noastră. De aceea ar trebui să investim în sănătatea noastră în fiecare zi, pentru a ne trăi viața la maxim și pentru a ne atinge potențialul. Zilnic ne confruntăm cu sute de alegeri care ne pot apropia sau ne pot îndepărta de obiectivul principal, acela de a fi versiuni mai sănătoase ale noastre. Mai jos vom regăsi cele cinci obiceiuri nesănătoase pe care trebuie să le lăsăm în urmă chiar acum:

1. Acel “trebuie” nociv

Modul nostru de gândire joacă un rol esențial în bunăstarea noastră generală, în starea de fericire și sănătate. Să ne comparăm cu ceilalți și să ne afundam în mentalitatea acelui „trebuie” nociv este de multe ori în detrimentul încrederii în sine și a capacității noastre generale de a obține starea de sănătate și fericire dorită. Indiferent de situația noastră actuală, ni se oferă momentul prezent, iar perspectiva noastră asupra acelui moment este o alegere.
În loc să mă gândesc: „ar fi trebuit să exersez în această dimineață sau nu ar fi trebuit să fi mâncat acele prăjituri cu ciocolată”, trebuie să încercați să reformulați aceste fraze într-un mod pozitiv, cum ar fi – „Cea mai bună alegere pe care o pot face pentru a-mi atinge obiectivele este să imi fac dimineața exercițiile fizice și să îmi limitez aportul de dulciuri.”
Modul în care gândim deține cheia succesului personal. Este important să te menajezi de acel trebuie toxic, dar în același timp să fii angajat să îți încadrezi gândurile într-un mod pozitiv.

2. Nu mai inventa scuze

Acest obicei nesănătos este legat de primul, dar cu o mică diferență. Este ușor să creăm scuze pentru a ne justifica comportamentul uneori. Situațiile stresante cu care uneori ne confruntăm și comoditatea zilnică pot încuraja medii și obiceiuri care nu promovează neapărat comportamente sănătoase. De exemplu, poate fi obișnuit ca unii dintre noi să aleagă cartofii prăjiți în detrimentul unei porții sănătoase de broccoli la cuptor. Astfel înlocuirea unui aliment sănătos precum broccoli devine o alegere intenționată și este important să ieșim din zona noastră de confort pentru a face alegerea sănătoasă.
Este mai ușor să stai pe canapea, să bei un suc rece și să pornești televizorul după o zi lungă la birou, decât să te schimbi în hainele de sală, să strecori printre programul ritualic de lenevire și o ședință de transpirație și să închei seara cu o masă hrănitoare. Scuzele pe care le folosim pentru a ne justifica acțiunile sunt nelimitate. Și aceste acțiuni au potențialul de a ne apropia sau de a ne îndepărta de a deveni cea mai bună versiune a noastră.
În momentul în care vom înceta să fabricăm scuze și vom începe să ne asumăm modul în care acțiunile pe care alegem să le luăm au impact asupra vieții noastre, vom vedea o schimbare în perspectiva noastră, a stilului nostru de viață și a bunăstării noastre generale.

3. Statul la birou toată ziua

În prezent, în societatea actuală, asistăm la două tendințe tulburătoare: obezitatea este în creștere și activitatea fizică este în scădere. Datorită naturii sedentare a multor locuri de muncă, este ușor să te așezi confortabil în spatele unui birou ore întregi.
Crește-ți activitatea fizică zilnică folosind un birou unde poti sta și în picioare sau pur și simplu făcând o plimbare zilnică după-amiază. Alte modalități de creștere a activității fizice pe parcursul zilei de muncă includ urcatul pe scări, parcarea într-o locație cât mai îndepărtată de clădire; precum și mersul pe jos sau mersul cu bicicleta spre locul de muncă. Activitatea fizică sporită te ajută să îți crești productivitatea, ajută sănătatea, concentrarea mentală și bunăstarea generală. Mai mult, datele științifice recente au comparat pericolele statului la birou cu pericolele fumatului. Deci ridicați-vă și începeți să vă mișcați!

5 obiceiuri nesănătoase la care ar fi bine să renunți chiar acum

4. Nu te mai concentra pe trecut

Una dintre regulile nescrise din viață este că nu poți schimba ceea ce ai făcut, dar poți schimba ceea ce vei face. Poate fi tentant să lăsăm trecutul să dicteze cum ne comportăm în viitor, dar este mai bine să lăsăm trecutul să ne învețe cum să ne creăm viitorul. Trecutul nostru nu definește cine suntem; este doar o cale care ne-a dus până în punctul în care suntem în prezent. Un obicei sănătos este acela să ne schimbam concentrarea asupra trecutului la concentrarea asupra viitorului și a acțiunilor pe care le putem întreprinde de acum încolo pentru a ajunge unde vrem să fim.

5. Nu mai aștepta până mâine pentru a face ceva

Începeți să faceți orice vă doriți începând de astăzi, fie că renunțați la fumat, fie că încercați un nou set de exerciții fizice, fie că abordați o dietă mai sănătoasa, dormiți mai mult sau scrieți într-un jurnal. Oricare ar fi obiectivele voastre, nu mai așteptați și începeți să luați măsuri. Mult prea des ne petrecem timpul gândindu-ne la cum va fi o situație, cum se va desfășura aceasta, spre deosebire de a o face doar. Viața continuă să se miște, zilele continuă să treacă și nu ni se promite un mâine. Oricare ar fi obiectivele tale de viață, începe astăzi; nu mai aștepta să începi de mâine.

Deci ce mai aștepți? Spune la revedere acestor cinci obiceiuri nesănătoase chiar astăzi și începe să îți creezi un viitor mai sănătos și mai fericit.