Avocado este un fruct unic care are un conținut ridicat de grăsimi sănătoase, spre deosebire de majoritatea fructelor, care sunt constituite în principal din carbohidrați. Încărcat cu substanțe nutritive, avocado a devenit un produs prezent din ce in ce mai des în coșurile românilor datorită versatilității sale, dar și pentru că poate fi adăugat la diferite feluri de mâncare, atât pentru aroma sa, cât și pentru textura bogată. Considerat unul dintre noile tipuri de „super-alimente”, există mai multe beneficii pentru sănătate prin adăugarea acestui fruct în alimentația ta.

Ce conține un avocado?

Avocado conține aproape 20 de vitamine și minerale, un nivel scăzut de grăsimi saturate și nu conține colesterol sau sodiu. O porție de avocado de 100 g vă oferă 2g proteine, 15g grăsimi sănătoase și doar 2 g carbohidrați. Dintre vitaminele și mineralele găsite în avocado, menționăm Vitamina K în procent de 26%, Acid Folic – 20%, Vitamina C- 17%, Potasiu – 14%, Vitamina B5 – 14%, Vitamina B6 – 13% și Vitamina E – 10%. Avocado conține, de asemenea, cantități mici de magneziu, cupru, fier, zinc, fosfor, mangan și vitamine A, B1, B2 și B3.

Este avocado grăsimea sănătoasă de care avem nevoie?

Avocado este neobișnuit printre fructe, deoarece are un conținut mare de grăsimi. Acesta conține o cantitate mai mare de energie (calorii) decât alte fructe și legume. La aproximativ 150kcal per jumătate de avocado, comparativ cu aproximativ 20kcal pentru o cantitate similară de broccoli sau o portocală mică, trebuie luată în considerare contribuția sa energetică dacă încercați să vă reduceți greutatea.

Fructul minune conține în structura sa și acid oleic, care este asociat cu efecte de reducere a inflamațiilor și s-a dovedit că are are efecte favorabile asupra unora dintre genele legate de cancer. Acești acizi grași sunt, de asemenea, rezistenți la oxidarea indusă de căldură, ceea ce face ca uleiul de avocado să fie atât sigur cât și sănătos pentru a găti.

O dietă bogată în grăsimi monosaturate poate împiedica distribuția grăsimilor corporale în jurul burții, reglând ciclul anumitor gene legate de grăsimea corporală.

Poate ajuta avocado în cura de slăbire?

Creșterea aportului de nutrienți este benefică numai dacă organismul este capabil să absoarbă nutrienții din tractul digestiv pentru a îi utiliza. Aici intervine Avocado, care prin nutrienții pe care îi conține, alături de cei găsiți în mod normal în grăsimi, cum ar fi vitaminele A, D, E și K și antioxidanți, devin solubili în grăsimi. Asta înseamnă că nutrienții din avocado trebuie să se combine cu o grăsime pentru a putea trece din tractul digestiv, ajutând astfel în procesul de slăbire. Conținutul ridicat de grăsimi ajută la reducerea nivelului de zahăr din sânge, atunci când este consumat cu alte alimente mai grase.

Există unele dovezi bazate pe studii care sugerează că avocado ajută în procesul de slăbire. Un studiu a arătat că prin consumul de avocado, 23% din consumatori s-au declarat mai mulțumiți la sfârșitul mesei și au dorința de a mânca cu 28% mai puțin în următoarele 5 ore.

Dacă acest lucru este dovedit a fi adevărat, atunci adăugarea de avocado la o dietă sănătoasă ar duce în mod firesc la un consum mai mic de calorii și la schimbarea modului în care mâncăm.

Avocado este absolut delicios!

Avocado poate fi combinat cu succes cu multe alimente diferite, precum și adăugat în salate sau mâncat pur și simplu. Textura cremoasă, grasă, bogată, se îmbină foarte bine cu alte ingrediente, ceea ce îl face un aliment incredibil de versatil. Avocado are nevoie de timp să se coacă și se va simți ușor moale atunci când este perfect coapte și gata de consum.

Un astfel de fruct, care arată atât de delicios și light, cum este avocado, este recomandat în principal pentru micul dejun. Acesta vă va oferi un aport mare de nutrienți pentru a începe ziua și vă va ajuta să vă păstrați senzația de sațietate.