Castravele este vedeta săptămânii și una din alegerile de top dacă doriți să vă faceți alimentația mai sănătoasă, adăugând mai multe legume în mesele tale. Iar castravetele este o alegere excelentă. Leguma sunt utilizată pe scară largă în dietele tradiționale, dar nu numai; și în domeniul cosmetic din întreaga lume, dintr-un motiv bine intemeiat: castravele este bun pentru sănătate.

Care sunt principalele atuuri ale acestei legume formate 95% din apă? Potențialul antidiabetic, proprietățile antioxidante și de curățare a toxinelor și a deșeurilor, efectul calmant împotriva iritației pielii și prevenirea constipației. V-am făcut curioși? Să trecem în revistă câteva din beneficiile acestei legume.

1. Castravele hidratează mai mult decât orice altă legumă

Castraveții conțin 95,2% apă (ca să fim preciși în procentaj) ceea ce înseamnă că o singură porție conține 150 ml de apă. Această cantitate reprezintă aproximativ 26 % din aportul zilnic necesar de apă obținut prin consumul de prin alimente.
Astfel castravetele devine alegerea perfectă pentru a servi sucuri sau a lua gustări în zilele călduroase de vară. De fapt, castraveții (și partenerul lor din farfurie – salata) sunt cele mai hidratante legume de pe pământ, datorită conținutului foarte ridicat de apă. Un studiu privind hidratarea post-exerciții fizice a arătat că prin consumarea unui singur castravete după terminarea unui antrenament intens, acesta îți poate hidrata corpul de două ori mai eficient decât un pahar de apă. Explicația? Legumele bogate în apă oferă și un pic de zahăr, proteine, săruri minerale și vitamine care se pierd în timpul exercițiilor fizice, ajutându-vă să vă recuperați mai repede.

2. Castraveții sunt surse excelente de fitonutrienți

Fitonutrienții sunt substanțe chimice vegetale, care au proprietăți protectoare sau de prevenire a bolilor, care au beneficii antioxidante, antiinflamatorii și anti-cancerigene. Având un conținut redus de calorii, carbohidrați, sodiu, grăsimi și colesterol, castravetele se dovedește încă o dată alegerea ideală pentru o dietă sănătoasă.
Există doar 16 calorii în 100 de grame cu coaja (15 fără), obținând astfel aproximativ 4 la sută din potasiu zilnic, 3 la sută din fibra zilnică și 4 la sută din vitamina C. zilnică. De asemenea, castravetele furnizează cantități mici de vitamina K, vitamina C, magneziu, potasiu, mangan și vitamina A, benefice pentru organism.

3. Previne apariția cancerului și luptă activ împotriva bolilor

Castraveții conțin doi compuși fitonutrienți asociați beneficiilor anti-cancer: lignani și cucurbitacine. În ultimii ani, companiile farmaceutice au acordat o atenție deosebită cucurbitacinelor, sperând să le folosească în noi medicamente pentru combaterea cancerului . Cucurbitacinele pot ajuta la blocarea căilor de răspândire a bolii, fiind importante pentru a stopa proliferarea și supraviețuirea celulelor canceroase.
Studiile au arătat că suplimentele de cucurbitacină au inhibat creșterea a șapte celule canceroase pancreatice cu 50 la sută și, de asemenea, a înlăturat celulele canceroase pancreatice.
Pe lângă proprietățile sale calmante și beneficiile digestive, castraveții fortifică celulele, astfel încât acestea se pot păstra hidratate și pot funcționa la cele mai înalte niveluri, încetinind deteriorarea celulară legată de vârstă.

4. Castravetele îți întărește oasele

Castravetele sunt o sursă bună de vitamina K: o cană conține 22% din aportul zilnic recomandat de vitamina K. Această vitamină este esențială pentru sănătatea oaselor, deoarece aporturile scăzute de vitamina K au fost asociate cu un risc mai mare de fractură osoasă. Vitamina K este importantă și pentru îmbunătățirea absorbției calciului în oase, iar efectele par a fi deosebit de importante pentru femei.
Castraveții au un conținut ridicat de vitamina C, care joacă un rol important în crearea colagenului, o componentă cheie în dezvoltarea matricei osoase, precum și în dezvoltarea pielii și unghiilor sănătoase ale părului. Pe lângă vitamina C, castraveții conțin o cantitate considerabilă de dioxid de siliciu (acid ortosilic) în coaja lor. Dioxidul de siliciu s-a dovedit că lucrează sinergic cu calciul și vitamina D pentru a crește producția de colagen în oase și pentru a evita deteriorarea și apariția oaselor fragile, ceea ce poate duce la fracturi.

5. Ajută în curele de slăbire

Castraveții au un conținut foarte redus de calorii (16 calorii/100 grame) și conțin multe fibre în coaja lor. Iar alimentele care conțin fibre pot ajuta la menținerea unei greutăți sănătoase. Există multe moduri în care vă puteți bucura de castraveți: crud în salate ca o parte cu mesele dvs., fermentat sub formă de murături sau în sucuri de legume.
Castraveții sunt un aliment scăzut de calorii, prin urmare, un ingredient popular în mesele dietetice. Consumul a 500 mililitri de apă înainte de a servi o masă poate duce la pierderea în medie a 4 kg, cu 2 kilograme mai mult decât dacă nu am consuma apă. Introducând în meniul zilnic castravetele ca și gustarea dintre mese poate fi o modalitate eficientă de a crește aportul de apă și de a slăbi sănătos.