Broccoli este o legumă foarte populară în rândul adulților, dar mai ales al copiilor. Însă reputația sa nu este cea mai bună, adesea fiind asociat cu ideea de aliment nedorit, rămânând ultimul în farfurie. Copiii se tem de el, iar adulții îl evită de cele mai multe ori. Dar dacă am ști ce beneficii ne aduce această mică legumă, care arată ca un mic copac, am continua să evităm să o consumăm? În cadrul articolului din această săptămână, vă voi prezenta 5 din beneficiile acestui aliment. Sper ca la final, să vă reconsiderați opțiunile și să începeți să consumați mai mult broccoli.

Ce este broccoli?

Răspunsul vine de la experții în nutriție: O plantă verde din familia verzei și una dintre cele mai sănătoase legume, fiind adesea mâncat pentru proprietățile sale nutritive, fiert sau la aburi, dar și crud.

Care sunt benefiicile sale majore?

1. Mai tânăr, mai frumos, mai sănatos

Această legumă este extrem de bogată în vitamina C (are de două ori mai mult decât într-o portocală), calciu (conține la fel de mult ca în laptele integral) și seleniu (nutrient important pentru prevenirea cancerului).
Broccoli detoxifică organismul după expunerea la alimente cancerigene și alți oxidanți. Această proprietate poate fi atribuită sulforafanului, o componentă importantă în broccoli. De fapt, un studiu a demonstrat că ingerarea de broccoli poate proteja celulele de deteriorarea ADN-ului.
Sulforafanul poate inversa declinul funcției imunitare a celulelor, care altfel s-ar putea accelera odata cu vârsta. Broccoli vine în ajutorul celor care îl consuma, întrucât conține un antioxidant puternic. Acest antioxidant întărește, de asemenea, sănătatea imunitară. Studiile au arătat beneficiile consumului de broccoli brut, care poate maximiza efectele sale de îmbunătățire a imunității și ajută la vindecarea rănilor.

2. Îmbunătățește sănătatea dinților și a oaselor

Aveți probleme osoase sau doriți să preveniti astfel de probleme printr-o alimentație sănătoasă? Nimic mai simplu: răspunsul este tot broccoli. Fiind o sursă excelentă de vitamina K, calciu, potasiu și magneziu – broccoli joacă un rol în menținerea densității minerale osoase (conține și niveluri bune de fier). Anumiți experți spun că vitamina K construiește oase mai bune decât calciul. Și o portie de broccoli conține 270% din vitamina K de care ai nevoie într-o zi. Această vitamină, împreună cu calciul, ajută la menținerea sănătății dinților.

3. Luptă activ împotriva cancerului

Suntem constant bombardați de mesaje care ne spun că anumite alimente pot preveni apariția cancerului sau mai grav, unele ne pot provoca probleme de sănătate severe. Discuțiile aprinse între cercetători ajung însă la un punct comun: broccoli și alte legume similare sunt benefice, pentru a reduce riscul apariției mai multor tipuri de cancer. Ne confirmă și cei de la Harvard Medical School.
Seleniul (Se) este un nutrient esențial în combaterea problemelor de sănătate asociate bolii anterior menționate și poate fi găsit în anumite plante. Nivelul de Seleniu din broccoli este unul mult mai ridicat, comparativ cu alte legume; doar o porție pe zi poate reduce șansa de a dezvolta boala cu 46%. Acest compus natural care se găsește în broccoli funcționează ca un regulator pentru controlul creșterii tumorii. Un călcâi al lui Ahile care poate oferi opțiuni terapeutice celor aflați în nevoie.

4. Ajută la ameliorarea efectelor alergiilor

Cercetările au descoperit că prin consumul de broccoli doar timp de 3 zile, super leguma poate duce la o creștere de 200% a producției de proteine care generează antioxidanți în celulele nazale, iar acest lucru poate ajuta la vindecarea alergiilor. Astfel, germenii de broccoli atenuează răspunsul alergic nazal. De asemenea, reduce efectele poluării cu particule asupra bolilor alergice și astmului. Broccoli este, de asemenea, bogat în quercetină, cunoscută în comunitatea știintifică pentru răspunsul imun anti-alergic. Quercetina este atât de puternică în tratarea alergiilor, încât este unul dintre ingredientele principale în majoritatea medicamentelor anti-alergice.

5. Broccoli ne ajuta să slăbim sănătos

Broccoli are un conținut scăzut de calorii și, prin urmare, poate fi un plus ideal într-o dietă de slăbit. Și da, broccoli este o sursă bună de fibre – vă menține senzația de sațietate pentru o perioadă lungă de timp și descurajează consumul de alte alimente în această perioadă. Acest lucru ar putea înlesni calea către pierderea în greutate și ne-ar putea face dieta un pic mai ușoară.
Broccoli conține fibre solubile care duc la scăderea colesterolul din corp. Acest lucru se datorează faptului că fibra din broccoli ajută la legarea cu acizii biliari din tractul digestiv, făcând mai ușoară eliminarea colesterolului din corpul nostru. Potrivit unei cercetări realizate de Institutul de Cercetări Alimentare, o dietă bazată pe broccoli poate ajuta la reducerea nivelului de colesterolului din sânge cu 6%.