Știm cu toții că procesul de slăbire  este provocator, indiferent de câte kilograme vrei să slăbești. Știm că trebuie să fim perseverenți, să mâncăm mai puțin decât trebuie, să consumăm legume și fructe, să facem sport și alte activități pentru o slăbire eficientă și un stil de viață sănătos, dar ni se întâmplă des să uităm sau să neglijăm ce știm că funcționează.

Dacă obiectivul tău este să slăbești 10 kg în cel mai scurt timp, îți voi explica ce înseamnă concret aceste kilograme în minus.

Caloriile bată-le vina. Slăbirea înseamnă deficit caloric. Este un simplu calcul matematic.

În cât timp poți slabi 10 kg?

Dacă începând de astăzi, vei avea în alimentația ta un deficit caloric de cca 500 de calorii pe zi, vei slabi între 0,5-1,5 kg pe săptămână. Asta înseamnă că cele 10 kg în minus se vor topi în 2 -3 luni de dietă susținută. Este recomandat ca în această perioadă de dietă, să începi și un program de activitate fizică, pentru a susține acest proces de slăbire, și a tonifia musculatura.

Am elaborat această listă de sfaturi sănătoase care vă pot ajuta să slăbiți cât mai repede, atâta timp cât le practicați constant:

  1. Crește nivelul de efort fizic în timpul unei săptămâni. Introdu în rutina ta atât un antrenament fizic regulat de tip fitness, adaptat la nivelul tău. Dacă ai amânat acest moment, acum este timpul să slabesti cele 10 kg cât mai repede. Deasemenea, crește și nivelul de efort fizic zilnic cât mai mult posibil. Du-te la cumpărături pe jos, nu mai urcă cu liftul, ci arde calorii prin urcatul scărilor, plimbă-te cu bicicleta etc. De ce să faci asta? Antrenamentul fizic arde calorii și accelerează metabolismul. Asta înseamnă că procesul de pierdere în greutate va fi accelerat.
  2. Deficitul caloric este un număr, un număr de calorii. Dacă vrei să slăbești va trebui să mănânci mai puține calorii decât ai nevoie pentru rutina ta zilnică. Contorizează caloriile. Găsești o multitudine de aplicații pentru smartphone care îți vor arăta câte calorii ai nevoie pentru a slăbi. Pentru această metodă ai nevoie și de un cântar de bucătărie.

Atenție și la calitatea caloriilor, pentru că niciodată 100 de calorii dintr-un piept de curcan, nu vor fi egale cu 100 de calorii dintr-o napolitană. Contează și nivelul de sațietate, răspunsul insulinei și numeroși alți hormoni care susțin acest proces de slăbire.

  1. Renuntă la toate gustările nesănătoase și băuturile cu zahăr. Le poți înlocui cu alte alimente sănătoase. De exemplu o pungă de semințe care are cca 1000 de calorii, o pot înlocui cu o gustare formată din 25 de măsline care au cca 50 calorii, sau un cappuccino care are cca 350 calorii, îl pot înlocui cu o cafea cu lapte, care are cca 50 de calorii.
  2. Încearcă postul negru, dar treptat. Postul negru are beneficii atât în slăbire cât și în sănătate.  Apropo, sunt câteva studii pe șoareci, care spun că postul negru a prelungit viață acestora. Poți face acest lucru treptat. De exemplu, poți consuma o zi pe săptămâna doar două mese, apoi săptămâna viitoare consumi doar o masă în acea zi, s.a.m.d.
  3. Dormi suficient. Sunt mai multe studii care fac corelația între nivelul de somn și hormonul foamei, denumit grelina. Este simplu, cu cât dormi mai puțîn, cu atât îți va fi foame mai mare a doua zi. Dacă ți-aș da doua sfaturi referitoare la rutina premergătoare somnului, îți împărtășesc din rutina mea : cu 1-2  ore înainte de ora de somn sting tot ce înseamnă sistem electronic, telefon, TV, etc, citesc o carte și practic câteva minute exerciții de relaxare prin respirăție lentă.
  4. Elimină stresul. Am mai zis-o, dar o repet de câte ori este nevoie. Stresul face parte din viața noastră și trebuie să ne învățăm să conviețuim cu el. Gândește pozitiv, fii optimistă, fii recunoascătoare, respiră, spune în fiecare zi cuvintele ,,mulțumesc’’, ,,te iert”, ,,te iubesc “.
  5. Fii perseverentă. Nu uita că perseverență este cheia! Acest număr de calorii, trebuie menținut pe toată perioada procesului de slăbire, până la atingerea obiectivului, iar caloriile trebuie să fie la același nivel zilnic. Va spun asta din experiență, pentru că dacă mâncați corect de luni până vineri la prânz, iar de vineri la prânz până duminică seară depășiți numărul de calorii, atunci procesul de scădere în greutate va fi îngreunat sau chiar stopat.

Procesul de slăbire nu trbuie să fie stresant. Fă acest lucru într-un mod cât mai distractiv, în așa fel încât să te simți bine. Schimbă rutina de exerciții fizice și alimentație, până găsești ceva care funcționează pentru tine. Dacă ești fericită, este mult mai posibil să te ții de obiectiv până la îndeplinirea lui.

 

Mult spor îți doresc!