În fiecare situație îmi place să privesc partea bună a lucrurilor. Haideți să ne gândim împreună la lucrurile bune: avem mai mult timp de petrecut cu membrii familiei, gătim acasă și mâncăm mai sănătos, luăm masa cu toții în familie, și bineînțeles, scuza că nu avem timp pentru exerciții fizice nu mai funcționează.
Trecem imediat și la soluțiile titlului, pentu că sunt sigur că v-am făcut curioși.
Atunci când vrem să dăm burta jos înseamnă că vrem să slăbim. Regula principală este ca alimentația pe care o avem zilnic să fie în deficit caloric. Pe lângă aceasta, mai sunt câteva elemente de care trebuie să țineți cont, pe care le voi enumera imediat.

10 sfaturi pentru a da burta jos în izolare:

  1. Gătește sănătos. Aminteam mai sus despre deficitul caloric, și una dintre soluțiile pentru a scădea numărul caloriilor este să gătim mai sănătos. Fără prăjeală, fără ulei adăugat (cartofi prăjiți 315 calorii/100gr vs cartofi copți 90 calorii/100 gr, și exemplele pot continua) poți scădea relativ ușor numărul caloriilor zilnice.
  2. Practică exerciții fizice . Dacă timpul era scuza ta, acum acel timp pe care nu îl aveai se găsește din belșug . Atenție! Nu contează ce nivel de rezistență fizică ai. Numeroși antrenori postează pe YouTube exerciții și antrenamente gratuite, pentru orice nivel. Nu contează cât timp practici exercițiile, poți începe cu 10-15 minute zilnic dacă ești la nivel de începător (am postat și eu pe pagina de YouTube o serie de antrenamente de 15 minute), sau poți face 40-50 minute dacă ești la un nivel mediu sau avansat. Amintește-ți asta – orice exercițiu făcut este mai mult decât nimic.
  3. Renunță la junk-food. Nu mai cumpăra tentații ca: chipsuri, napolitane, biscuiți, etc. Aceste alimente au enorm de multe calorii și nu au nici un beneficiu.
  4. Consumă proteină. Acesta este cel mai important macronutrient în slăbire. Persoanele care consumă proteine la fiecare masă au metabolismul mai accelerat și mai multă sațietate între mese. Poți alege proteină animală , sau dacă ții post acum, pentru că e săptămâna mare, adaugă proteine vegetale ca lintea, năutul, fasolea, nucile, etc.
  5. Mănâncă mai puțini carbohidrați. Carbohidrații reprezintă sursa de energie preferată a corpului, dar acum, stand acasă, nivelul de efort fizic fiind redus la minim, menținem la minim și nivelul de carbohidrați. Orientativ, 50 gr carbohidrați/zi sunt suficiente .
  6. Renunță la zahăr. Renunță la dulciuri. Acum este momentul, este un challenge pentru tine, mai ales dacă ești dependent. Pentru că, într-adevăr, sunt multe studii care fac legătură între aportul ridicat de zahăr și creșterea grăsimii abdominale. Pentru că orice dependență se tratează cu abstinență. Pentru că se poate.
  7. Bea doar apă. Acum serios, vrei să dai burta jos, dar în fiecare seară bei 3 pahare cu vin. Acceptă asta și treci mai departe, de astăzi bem doar apă, sau dacă te plictiseșți de apă simplă, bea apă cu lămâie sau ceai neîndulcit.
  8. Dormi mai bine. Un studiu realizat pe o perioadă de 16 ani care a implicat 68.000 de femei, a descoperit că cele care dormeau 5 ore/noapte, aveau șanse mai mari să crească în greutate decât persoanele care dormeau 7 ore sau mai mult.
  9. Evaluează-te la 10 zile. Începe un jurnal alimentar referitor la ce mănânci zilnic și ce antrenamente practici și ajustează-le în cazul în care consideri că nu te îndrepți spre obiectivul propus.
  10. Evita știrile. Vrem să recunoaștem sau nu, știrile în prezent, fiind în mare majoritate știri negative datorită situației în care ne aflăm, sunt un factor de stres pentru corp, iar studiile spun că atunci când nivelul de cortisol este ridicat, vei avea pofte mai multe și vei mânca dezorganizat. Pentru a coborî nivelul de stres, adăugăm în rutină noastră exerciții de meditație. Nu te gândi că nu ești în Tibet, și nu poți face asta. Gândește-te că fiecare tehnică de meditație are la baza tehnici de respirație, așa că găsește un loc liniștit și confrotabil în casă, închide ochii și respiră profund. Ai reușit!

Este o situație pe care nu putem să o controlăm. Nu putem să controlăm ce se întâmplă cu virusul, dar putem să controlăm ce activități întreprindem zilnic, cum mâncăm, și cum ne antrenăm. Dacă combinăm aceste două elemente, vom avea rezultatul scontat.