Daca te-a atras acest titlu despre slabire, in acest articol vei regasi cateva informatii despre legatura intre somn si slabire, si nu voi da doar date statistice ci si solutii concrete despre cum ar arata o rutina pentru un somn odihnitor.

O persoana adulta ar trebui sa doarma intre 7 si 8 ore/noapte, dar este si un procent mic de  persoane care se trezeste odihnit dupa 5-6 ore de somn . Eu personal am observant ca un factor extrem  de important in odihna mea este ora de culcare . Ora mea de culcare este de obicei 22.30, maxim 23.00, iar dimineata ma trezesc plin de energie la ora 07.00 .  Se intampla uneori, vineri sau sambata seara , uitandu-ma impreuna cu familia la un film, sa decalez ora de somn cu 30 min-1 ora  si sa am surpriza neplacuta  ca a doua zi , cu toate ca dorm 8 ore pe noapte, sa observ cum energia mea este scazuta in prima parte a zilei, si resimt o oarecare oboseala .

Sa revenim insa la slabire. Cercetarile afirma ca persoanele care dorm mai putin decat orele  recomandate, au un risc crescut de obezitate si slabesc mai greu decat celelalte persoane .  Un studiu (https://www.acpjournals.org/doi/10.7326/0003-4819-153-7-201010050-00006?url_ver=Z39.88-2003&rfr_id=ori%3Arid%3Acrossref.org&rfr_dat=cr_pub%3Dpubmed& ) a constatat ca persoanele care au dormit 5 ore si jumatate in fiecare noapte timp de 2 saptamani, in timp ce au urmat o dieta de slabire, au slabit mai putin decat persoanele care au dormit 8 ore si jumatate in fiecare noapte.

Un alt studiu (https://academic.oup.com/sleep/article/41/5/zsy027/4846324 ) a demonstrat  rezultate similare  pe o perioada de 8 saptamani, cand somnul a fost redus cu doar o ora in fiecare noapte, pentru 5 nopti pe saptamana .

Unul dintre motivele principale pentru care somnul este strans legat cu pierderea in greutate este modificarea apetitului si a metabolismului. Somnul influenteaza doi hormoni extrem de importanti in slabire. Leptina, sau hormonul satietatii, este unul dintre ei. Atunci cand nivelul de leptina este ridicat, ne simtim mai satui. Al doilea hormon este  grelina, sau hormonul foamei, care stimuleaza pofta de mancare, fiind responsabil cu senzatia de foame. Pe scurt, atunci cand nu dormi suficient vei observa ca a doua zi senzatia de foame este mai accentuata si poate mai frecventa, dar si ca nu vei simti satietatea in mod optim .

Sfaturi pentru un somn de calitate

Somnul se afla in stransa legatura cu rutina premergatoare somnului, iar in randurile ce urmeaza va voi oferi cateva  sfaturi si recomandari referitoare la aceasta :

  1. Cina sa fie o masa care se digera mai rapid, ca de exemplu o sursa de proteina slaba impreuna cu legume, iar ca ora sa fie situata cu minim 3 ore inainte de ora de culcare
  2. Setati-va zilnic aceeasi ora de culcare, de preferat intre 22.00 si 23.00, atunci cand este maximizata secretia de melatonina , setand astfel optim ceasul biologic
  3. Lumina tv-ului/laptopului/smartphone-ului seara inainte de culcare scade secretia de melatonina, asa ca  evitati toate sistemele electronice  inainte cu minim o ora de culcare
  4. Pentru a induce o stare de somn adanca, faceti cand sunteti in pat cu ochii inchisi cateva respiratii lente abdominale. Nu va ganditi la nimic, doar respirati adanc (de exemplu inspir  in 5-8 secunde, expir in 5-8 secunde )
  5. In camera sa fie ordine, asternuturile sa fie curate , pentru a avea o dispozitie buna inainte de culcare.
  6. Deasemenea, foarte important este ca in camera sa fie intuneric  bezna si sa nu existe nici o sursa de lumina , deoarece ochiul chiar daca este inchis, poate capta acea sursa de lumina, semnalandu-i-o creierului.
  7. Mentine in camera o temperatura mai redusa, aproximativ 18-20 grade, deoarece temperaturile joase favorizeaza somnul si te pot ajuta in slabire ( este un fapt cunoscut ca procesul de termogeneza arde calorii  )

Gandeste-te la lucruri pozitive si fii in fiecare seara recunoscator pentru ce ai. Fa o lista in gand si actualizeaz-o frecvent. Repeta asta in fiecare seara inainte de culcare. Sunt convins ca te va ajuta